diumenge, 29 de juliol del 2018

MEMÒRIA AQUÀTICA

Archivo:Parchis.jpg




L'objectiu principal d'aquest text és tractar la importància que té el joc en l'educació. Jugar és cabdal en aquesta etapa. A través del joc, els xiquets aprenen i es diverteixen a la mateixa vegada. Jugar amb la família o amics és important, ja que es crea llaços emocionals saludables, i a més, és un moment molt especial per a poder relaxar-nos i gaudir junts.
En primer lloc, a l'aula juguem a jocs de taula, com, per exemple, jocs de memòria, trencaclosques, domino, jocs de sèries, jocs d'atzar, entre altres. També, dins del jocs de taula tenim els anomenats "jocs cooperatius", és a dir, són jocs que facilita la cooperació, la relació i la participació del xiquets. Aquests tipus de jocs han de facilitar la cooperació i no la competència. Per tant, hem d'ensenyar als xiquets a perdre, i han de gestionar aquest sentiment de fustració sense problemes. 
En segon lloc, a través dels jocs de taula es pot treballar totes les àrees de coneixements: Coneixement de sí mateix i autonomia personal, Medi físic, natural, social i cultural i Llenguatges: comunicació i representació. Així que, podem treballar:
- Matemàtiques.
- Comunicació verbal.
- Comprensió.
- Memòria.
- Normes del joc.
- Realitzar ordres senzilles.
- Vocabulari bàsic de la unitat.
- Respectar el torn.
- Fer sèries.
- Mantindre l'atenció.
Per concloure, són molt nombrosos els beneficis que tenen els jocs en general, a nivell cognitiu, a nivell social, i personal del xiquets. De manera que hem de fer tots els possibles perquè juguen i aprenguen al mateix temps.

Ací puge un joc que he fet per a treballar la memòria relacionat amb l'aigua.





Memòria aquàtica

divendres, 27 de juliol del 2018

LA VIDA AL MAR



Treballar l'aigua té moltes possibilitats: el cicle de l'aigua, els estats, llocs on hi ha aigua, les propietats, les plantes,..., i els animals aquàtics.

Els animals aquàtics són els que viuen a l'aigua. Al mar hi ha moltíssims espècies animals.
Aquests animals poden ser ovípars i vivípars. Els ovípars són els animals que naixen d'ous i els vivípars són els que naixen del ventre matern.
Animals aquàtics ovípars: Peixos, polp, tauró, meduses, cavall marí, crancs...
Animals aquàtics vivípars: Balena, dofí...

Ara parlarem d'una sèrie de curiositats d'alguns animals aquàtics. Per exemple:
- El dofí és un mamífer, encara que parega un peix. És un animal molt ràpid, i salta fins a 7 metres fora de l'aigua, i es comunica a través d'un llenguatge sonor. És molt intel·ligent, com els humans.


- Els peixos respiren per brànquies i tenen escames. Hi ha moltes classes de peixos, de grandària diferent i de molts colors. A més a més, el peix daurat té una memòria de 3 segons. Recordeu el peix amic de Nemo? Es tracta d'un peix anomenat peix cirurgià.



- Viuen en llocs on hi ha aigua: mars, rius, llacs i oceans.

- Els crancs són crustacis que tenen una closca dura. Tenen 10 potes, i les de davant són com a pinces. Els agrada menjar de tot, són omnívors. A més, caminen de costat, per la forma del seu cos.


- El cavall marí pertany a la família dels peixos. La femella deixa els ous i el mascle és el portador d'aquests durant 1 mes.


- El tauró és un peix, però té al seu ventre al tauró xicotet. L'embaràs del tauró té una durada de 42 mesos, quasi 4 anys. A més, hi ha una espècie de tauró que no dorm mai, ja que han d'estar en continu moviment per a poder respirar.


- Les meduses són els animals més longeves que existeix, quan pareix que estan velles, tornen a ser joves.


- Les balenes són els mamífers més grans que hi ha al món, poden mesurar entre 24 i 30 metres, més que un dinosauri. I són els animals més sorollosos que existeixen.


Al mar, la vida és meravellosa, màgica, immensa i infinita. Dins del mar hi ha un món encara desconegut per als éssers humans.

I per a terminar, ací puge un vídeo de Happy Learning de Youtube molt interessant sobre els taurons, espere que vos agrade.


dimarts, 24 de juliol del 2018

FEM ART



Ens agrada molt pintar amb aquarel·les!
Aigua amb color, dos ingredients excel·lents per a crear màgia sobre el paper. Aquesta tècnica necessita un suport ideal, i és el paper blanc. El paper ha de ser gros. Un avantatge d'aquesta tècnica és que els colors són molt cridaners i tenen molta llum. I la pintura mai es seca. Un inconvenient és que la llum directa puc caure el color.  Després de parlar amb els xiquets sobre la tècnica, treballarem un pintor que utilitze aquesta tècnica plàctica.
Hem triat a un pintor valencià conegut pels seus treball sobre els retrats i dibuix del món del còmic. S'anomena Héctor Trunnec. Va estudiar Belles Arts, però es va agradar el món de l'aquarel·la. Li agrada dibuixar-lo tot, fins a les heroïnes. Va començar dibuixant amb llapis de colors, però no li agrada el resultat final. I quan va utilitzar les aquarel·les, no va deixar d'usar-les mai.

Després de la conversa amb els xiquets sobre el pintor valencià, començarem amb el taller d'art.
Experimentarem amb aquarel·les i pintarem amb aigua sobre paper. D'aquesta forma, comprendran cóm es puc pintar amb aigua, podran experimentar amb l'aigua, desenvolupar la seua creativitat i conéixer l'obra de Héctor Trunnec.
La primera activitat consisteix en fer aquarel·les caseres.
Necessitarem:
- Guixes de diferents colors.
- Un morter.
- Aigua.
- Esponges.
- Pinzell.
- Paper continu.
- Dibuix font.

Primer, en un morter picarem guixes de diferents colors. I afegirem aigua per a fer la pintura. Després, pintarem lliurement amb esponges en paper continuo.

La segona activitat consisteix en pintar amb les aquarel·les i pinzell una font d'aigua.
També podem treballar l'obra de Katsushika Hokusai, és un pintor japonés, que també usava aquarel·les en les seues obres, i destaca una obra relacionada amb el mar "La gran ona de Kanagawa".

Ací puge un vídeo-tutorial sobre la tècnica de les aquarel·les:



FEM UNA FONT



Una font és un sortidor d'aigua que, com element arquitectònic, ha d'estar situat en un lloc urbà, amb finalitat decorativa. Les fonts es troben a patis, jardins i places. També, a la natura podem trobar fonts naturals.
En aquesta activitat, els xiquets i xiquetes faran una manualitat: fem una font.
Treballarem l'observació de les fons i la seua utilitat, fomentarem l'autonomia, desenvoluparem la creativitat, mesurem líquids, observarem com l'aigua fa pressió i ocupa un espai. A més a més, coneixerem les fons més famoses de la zona, experimentarem amb l'aigua i registrarem els resultats de l'experiència en un diari.
Per a fer l'activitat, necessitarem:
- Una botella de plàstic.
- Gots de diferent grandària.
- Canyes de diferents longituds.
- Globus de diferents colors.
- Un punxó.
- Tisores.
- Plastilina.
- Pinces de roba.
- Pintura de dits.
- Retoladors permanents.
- Ordinador.
- Càmera digital.
- Aigua.



1º Hem de preparar els materials per a fer la font.
2º Hem de repartir les tasques entre els components del grup.
3º Hem d'omplir la botella d'aigua.
4º Hem de decorar la botella amb dibuix.


5º Hem de posar el globus en la part dalt de la botella.
6º Hem de fer un forat en la botella amb el punxó i posar la canya com si fora una aixeta.
7º Hem de posar un recipient per a l'aigua que eixirà.




Aquesta activitat es farà per grups de cinc xiquets. D'aquesta forma treballarem el treball cooperatiu.
Al final, farem una exposició de totes les fonts realitzades, i les fotografiarem amb la càmera digital i les visualitzarem a la pissarra digital. I tindrem una conversa final sobre les fonts, la seua utilitat, com funcionen, i quines fonts són les que més els agrada.







Per a terminar, ací puge un vídeo-tutorial de Youtube sobre la realització de la font d'aigua.
Espere que vos agrade.


diumenge, 22 de juliol del 2018

EXPERIMENTS AMB AIGUA

Tots sabem que els xiquets i les xiquetes aprenen millor quan ho fan a través del joc. Amb aquests experiments amb aigua podran aprendre millor els conceptes bàsiques de les ciències.
Al mes de juny, quan comença la calor, i el bon temps és el moment perfecte per a treballar aquesta Unitat Didàctica.

Amb el primer experiment treballarem "El cicle de l'aigua", i s'anomena: Per què plou?
Necessitarem:
- Una botella de plàstic transparent.
- Colorant blau.
- Aigua.
- Retolador permanent.
Dibuixarem a la botella el cicle del aigua: un sol, núvols i terra. Afegirem l'aigua amb el colorant blau i observarem com amb el sol, l'aigua es vaporarà a poc a poc.



També, podem visualitzar un vídeo-tutorial d'una manualitat del cicle de l'aigua:


El segon experiment es tracta de treballar "la flotabilitat dels objectes a l'aigua".
Necessitarem:
- 4 gots d'aigua.
- Sal.
- Sucre.
- Peces de plàstic.
- Bicarbonat.
Afegir unes cullerades de sal en un got, unes cullerades de sucre a un altre got, i bicarbonat a l'últim got. Ara afegim les peces de plàstic una en cada got, i observarem que al got amb sal i bicarbonat les peces suren, i les peces del got amb sucre i got amb aigua de l'aixeta es van al fons.


El tercer experiment consisteix en 'l'aigua penja".
Per a fer aquest experiment necessitarem:
- 3 gots d'aigua.
- Paper de cuina.
- Colorant.
Posa els tres gots en cua, el primer got amb aigua i colorant roig, el segon got sense gens d'aigua, i el tercer got amb aigua i colorant groc. Desprès, introdueix el paper de cuina al got roig i un altre paper al got groc, i deixar el altre extrem del paper al got del mig. L'aigua de color taronja apareixerà al got del mig. És màgia.

El quart experiment es tracta d'un taller de cuina: "fem gelats de llima".
Necessitem:
- Llimes.
- Aigua.
- Sucre.
Calfem l'aigua amb el sucre. A continuació, afegim el suc de llima i mesclem. Posarem la mescla en els motles. Deixarem al congelador.


Ací puge un vídeo de YOUTUBE molt interessant sobre experiments amb xiquets:





dissabte, 21 de juliol del 2018

KALANCHOE

Una activitat d'aquesta unitat és la cura  d'una planta. Hem triat una KALANCHOE:


Segons la Viquipèdia, "Kalanchoe és un gènere de plantes amb flor de la família Crassulàcia amb unes 125 espècies de plantes amb flors tropicals de fulla suculenta. Majoritàriament són natives del Vell Món, però algunes espècies han estat introduïdes a Amèrica". 
La planta Kalanchoe és molt resistent, és d'exterior i necessita menys cures que altres plantes.
Necessita molta calor, i molta llum, per això, és perfecta per a l'estiu. I necessiten poca aigua.
Abans de començar la unitat, demanarem als pares i mares una planta. Cada xiquet tindrà la seua, amb el seu nom, i el seu diari de seguiment.
Tots el dies, hem de regar-la, hem de traure-la al pati i hem de donar-la molt d'amor.
Quan els xiquets i xiquetes hagen fet les sues cures, amb gomets de color verd posaran un al diari.
Quan finalitze el curs cadascú es portarà la seua planta a casa. I a casa, han de seguir cuidant-la.
La fulla que conté el diari de seguiment del creixement de la planta es troba en els documents d'aquest blog.
També es tracta d'una activitat avaluable, ja que és important que els xiquets i les xiquetes valoren l'aigua com a una cosa molt important per a viure.
Espere que us agrade molt.


Ací puge el diari de creixement de la planta, punxeu a la imatge: 





Una salutació!




RUTINES DIÀRIES

Tots els dies es farà una sèrie d'activitats on els xiquets utilitzen l'expressió oral per a expressar-se. Entre les activitats que es farà estan les següents:
- Cantar cançons.
- Passar llista.
- Escriure en la pissarra la data.
- Recitar poesies relacionades amb la unitat.
- Escoltar contes relacionats amb l'aigua.
- Jugar a les endevinalles.
A continuació, us puge una cançó "Xip Xap tots a l'aigua". És molt bonica i senzilla. Ací la teniu:




XIP XAP, XIP XAP,  TOTS A L'AIGUA, TOTS A L'AIGUA

XIP XAP, XIP XAP, TOTS VOLEM ANAR A NADAR

XIP XAP, XIP XAP,  TOTS A L'AIGUA, TOTS A L'AIGUA

XIP XAP, XIP XAP, TOTS VOLEM ANAR A NADAR

També, en les rutines diàries recitarem una poesia:

L'AIGUA
Pluja s'avorreix,
 s'avorreix un munt
 asseguda a la seua casa
 de núvol cotó.
 Asseguda, callada 
s'avorreix i badalla
 i tots els dies 
la mateixa estació!
 Quieta molt quieta,
 no es pot quedar, 
de pressa, de pressa 
ella vol jugar.
Al moment menys pensat del cel,
 en un esternut del sòl
 Pluja obri les portes
 i zas! alça el vol, 
plof, plof, plof.

Asunción Carracedo

Cada dia farem una endevinalla diferent:

Tinc ulls, però no visc
i t'ajude a passar
 quan l'aigua viatja pel lloc.
(El pont)

Em necessites
per a cuinar,
per a banyar-te
y per a nadar.
(L'aigua)

M'obris quan plou
em tanques quan para
sóc redó
i amic de l'aigua.
(Paraigua)


dijous, 12 de juliol del 2018

CONTE "LA GOTETA PLIM PLIM"

CONTE "LA GOTETA PLIM PLIM"


Hi havia una vegada una goteta de pluja anomenada Plim Plim. Ella vivia al cel, amb altres gotetes de pluja. Li agradava viure allí. Un dia, el temps va canviar i un vent fred va bufar molt fort. Aleshores, les gotetes van començar a caure en forma de pluja.



La goteta Plim plim no volia anar a terra. Ella volia viure per a sempre al cel. Aleshores, el vent va bufar més fort encara, i va fer que la goteta caiguera a terra.
Plim Plim va caure molt despaix dins d'un jardí ple de flors de tots els colors: roges, liles, violetes, grogues...Plim Plim es va escórrer pels pètals suaus i vellutats.



Plim Plim botava tant que una rosa va sentir cosquerelles i no deixava de riure. Aleshores, Plim Plim va pregurtar-li:
- Per què rius així?
La flor li va respondre:
- Hola, jo soc una flor i feia molt de temps que no queia aigua del cel, tenia molta set. Ens agrada molt quan cau la pluja, ja que l'aigua és molt important per a nosaltres les flors.
Plim Plim va dir-li:
- Jo estic molt feliç de poder ajudar a les flors d'aquest jardí. No sabia que era tan important per a les plantes de la terra l'aigua.


planta flor pétalo florecer Rosa macro rosado Flores Rosa rosada flor rosa planta floreciendo Rosas de jardín Familia rosa cortar flores Tallo de la planta Planta de tierra

Plim Plim va sentir molta felicitat. Després, un arbre del jardí va dir-li:
- Hola, jo soc un arbre, gràcies per vindre a aquest jardí, necessitava aigua per a créixer, la meua arrel estava seca i ja tenia molta set i fam.
Resultat d'imatges de dibujo arbol
Al dia següent, va fer molta calor, el sol estava molt fort. La goteta Plim Plim va sentir com s'evaporava i volava en forma de fum fins formar un altre núvol.

Ací puge un vídeo de YOUTUBE de creació pròpia del conte, espere que us agrade.


CONTE "EL PESCADOR I EL PEIXET"


Conte “El pescador i el peixet


Hi havia una vegada un vell pescador que vivia amb la seua dona en una casa xicoteta prop del mar.
Una vegada el vell va pescar un peixet d'or que li va parlar i li va dir:
- Deixa'm anar, bon home! Faré tot el que vulgues!
El vell el va deixar anar sense demanar-li res. Quan va tornar a la seua casa  ho va explicar tot a la vella. Ella es va enfadar dient:
- Per què no li vas demanar res al peixet? Torna i demana-li almenys la pastera, que la nostra està trencada.

El vell va tornar a la vora del mar i va cridar el peixet. La mar es va enfosquir. El peixet d'or va sortir de l'aigua i va preguntar al vell:
- Què volies, bon home?
El vell li va explicar el desig de la seua dona i el peixet li va dir:
- No et preocupes. Torna tranquil a casa. Tindràs una pastera nova.

El vell va tornar a casa i va veure que allà hi havia la pastera nova i al costat hi era la seua dona encara més enfadada.
- Pallús! - li va cridar -. No has sabut demanar-li alguna cosa millor que una pastera? Torna i demana-li una casa nova!

El vell va tornar a la vora del mar. El vent començava a bufar. El vell va cridar el peixet d'or.
Aquest va sortir de l'aigua i li va preguntar:
- Què volies bon home?
El vell li va explicar tot el que li demanava la seua dona i el peixet li va dir:
- Tranquil, torna a casa i tindràs una casa nova!

El bon home va tornar a casa i va veure que la caseta de terra es va convertir en una casa preciosa! I a dins estava la vella més enfadada que abans.
-  Una altra vegada no has sabut demanar el que havies de demanar! Torna i digues-li que no vull ser pobra mai més! Vull ser una reina!

El vell hagué de tornar a la vora del mar i cridar el peixet d'or. El vent començava a remoure l'aigua del mar. El peixet en va sortir i li va preguntar:
- Què volies bon home?
L'home li ho va explicar tot i el peixet li va dir:
- Torna a casa tranquil. Faré el que vulgues.

El vell tornà a casa i va veure un castell meravellós amb els guàrdies que no el deixaven entrar.
Va passar una setmana i la dona va cridar al seu marit.
-  Vull que vages al mar i digues al peixet que vull ser la reina de tot
el món i vull que ell siga el meu servent.
- Què dius? T'has tornat boja? - intentà contestar-li el vell, però els guàrdies el van apuntar amb els sabres.

El pobre home va haver d'anar a la vora del mar. Al mar s'aixecà una tempesta terrible. El vell va cridar el peixet i aquest va sortir de l'aigua;
- Què volies, bon home?
- Perdona'm, - li va dir el vell -, però la meua dona s'ha tornat boja: no vol ser només una reina, vol ser reina de tot el món i que tu sigues el seu servent...!
El peixet d'or, sense dir-li res, va desaparèixer dins de l'aigua.

Quan el vell tornà a la cala va veure la seua caseta de terra, la vella asseguda a la porta i la pastera trencada davant seu.

Ací puge un vídeo del conte que he realitzat.
Una salutació.



dimarts, 10 de juliol del 2018

KAHOOT D'AVALUACIÓ DE LA UNITAT DIDÀCTICA

He realitzat una prova d'avaluació per als xiquets amb TIC anomenat "KAHOOT". Els passos que he seguit són els següents:

1º M'he registrat en Kahoot.
2º He seleccionat "create a kahoot".
3º He triat l'opció "Quiz".
4º He començat a redactar cadascuna de les preguntes amb una resposta correcta i una altra incorrecta. A més, he afegit una imatge perquè siga més atractiu per als xiquets.
5º He seleccionat "save" i  ja la tinc preparada per a avaluar de forma individual als meus alumnes.
6º  Utilitzarem les tabletes de l'aula, i junt a les anotacions diàries d'observació en cadascuna de les activitats podrem fer una valoració més objectiva sobre la consecució dels objectius proposats en la Unitat. 
7º Per a poder jugar necessitarem un PIN que nosaltres donarem als xiquets per a poder jugar.
8º Llegirem les preguntes i els xiquets triaran la resposta correcta. Ho farem en grups de cinc xiquets.

Treballar amb kahoot té molts avantatges, com per exemple, podem fer que tots els alumnes aprenguen jugant. A més a més, és una activitat molt motivadora i lúdica. També, es tracta d'una activitat que serveix per a avaluar d'una forma molt divertida. I és útil a totes les edats i per a totes les matèries. Però, no n'hi ha res que no tinga algun inconvenient, per tant, també kahoot en té, i és que necessitem la connexió a Internet i necessita temps per a realitzar-lo. 

Per concloure, hem d'innovar, hem de treballar amb eines que siguen motivadores i actuals, per a fer el procés d'ensenyança i aprenentatge més efectiu i significatiu.

Ací us deixe l'enllaç on es troba la prova que he realitzat:

Resultat d'imatges de kahoot

https://play.kahoot.it/#/k/074ed6bd-6bef-4b55-bab9-dac0aa465190

Ací puge un enllaç on es troba les deu millores eines per a avaluar:

http://www.aulaplaneta.com/2016/06/27/recursos-tic/diez-herramientas-2-0-para-evaluar-tus-alumnos/



dilluns, 9 de juliol del 2018

CONTE "UNA GOTETA D'AIGUA"

playa paisaje mar costa agua naturaleza arena Oceano horizonte apuntalar ola vacaciones playa paraíso marina bahía material Cuerpo de agua arena blanca Rocas olas lado capa Seychelles Playa desierta isla tropical Costa salvaje Onda de viento


Aquest conte ha sigut creat a l'aula de 5 anys. És una activitat de la Unitat Didàctica "Una goteta d'aigua".  Per a fer aquesta activitat amb els xiquets, necessitem un ordinador, connexió a Internet i molta imaginació. Hem buscat la pàgina en la web: www.storybird.com. A partir d'ara, seguirem els següents passos:

1º Ens registrem en la pàgina.
2º Fem clic a "create".
3º Busquem imatges en anglés, ja que aquesta pàgina està feta en aquesta llengua.
4º Seleccionem les imatges que més ens agraden.
5º Escriurem el text del conte.
6º Guardarem el conte creat.
7º Visualització del conte amb els xiquets.

Amb aquesta activitat els xiquets treballem els següents objetius:
- Identificar els rols dels personatges del conte.
- Conéixer el procés de creació d'un conte.
- Utilitzar el llenguatge oral i escrit per a fer relats.
- Iniciar-se en l'ús de l'ordinador.

Es tracta d'una activitat molt motivadora i innovadora.
Espere que us agrade.

https://storybird.com/chapters/la-goteta-daigua-en-una-illa-deserta/1/?token=hwdec5dyjg
Conte "La gotete d'aigua en una illa deserta"

diumenge, 8 de juliol del 2018

VÍDEO INFORMATIU DE COM FER UN CONTE AMB TIC


Ací puge un vídeo amb un tutorial que explica com fer un conte amb TIC amb els xiquets. Es tracta de "Storybird".

UNITAT DIDÀCTICA "UNA GOTETA D'AIGUA"

Ja he triat la Unitat Didàctica. S'anomena "Una goteta d'aigua". És per al segon cicle d'Educació Infantil, per a xiquets de 3 a 6 anys. Ara he de planificar-la i desenrotllar-la, i, a poc a poc, ficaré material TIC relacionat amb la Unitat.


ADIVINANZAS OTOÑO

ADIVINANZAS OTOÑO